När sms-lån var helt nytt på marknaden såg ansökan väldigt annorlunda ut om man jämför med idag. Förr fick man lämna in sin ansökan om lån med hjälp av ett SMS och fick därefter också information om lånet hade blivit beviljat eller inte via samma kanal.

text-loansIdag är ansökan betydligt snabbare och säkrare än så. Nu surfar du enkelt in på långivarens hemsida och använder dig av de formulär som finns för att ansöka om krediter eller lån. Trots att de fungerar på precis samma sätt som ett sms-lån, brukar denna typ av lån istället kallas för webblån, just p.g.a. att ansökan sker online. Lån av en mindre summa pengar med en snabb återbetalningstid kan också kallas för mobillån, mikrolån eller snabblån.

Har du tidigare inte ansökt om ett sms-lån får du vara beredd på att bli granskad rätt så ordentligt. Bara för att lånebeloppet inte är speciellt högt, betyder det inte per automatik att du kommer att kunna betala tillbaka lånet inom de ramar som villkoren kräver. Långivaren måste kunna säkerställa att du är du och att uppgifterna som lämnats in är helt korrekta. Ser man tillbaka på hur det var förut med denna typ av lån var säkerheten inte speciellt hög och nästan vem som helst kunde ansöka då inga ordentliga kontroller utfördes. Nuförtiden har Finansinspektionen en mycket stor roll på marknaden och ser till att rutinerna sköts ordentligt, vilket ger en högre trygghet för kunderna.

Till skillnad från de större typer av lån som man ansöker om via en bank, brukar sms-lån inte vara en grund till att en upplysning från Upplysningscentralen görs. Däremot måste alla långivare, stora som små, se till att kontrollera att de inkomstuppgifter som kunden lämnat faktiskt stämmer och även se till att hämta information gällande eventuella betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden sedan tidigare.